Tips van een introvert hoe je netwerken leuk maakt

Nieuwe mensen ontmoeten. Bijeenkomsten, een praatje aanknopen met een onbekende. De vlekken stonden vroeger al in mijn nek en ik kon er een dag van te voren buikpijn van hebben.

Tijdens de crowdfunding die ik gedaan heb om 22.500 euro op te halen om Sophie kattencafe te beginnen heb ik wat van dit soort momenten gehad.

Mensen doneren niet zomaar aan je, ze willen weten aan wie ze doneren. Ik snapte al snel dat ik door de vlekken en de buikpijn heen moest en meer mezelf moest laten zien.

Zo ging ik in Leiden naar borrels en bijeenkomsten voor ondernemers. Als ik nu terug denk aan hoe ongemakkelijk dat was voor mij en hoe ellendig ik mij voelde als ik op een event binnenkwam, kan ik nu alleen maar heel veel compassie hebben voor die Chantal van toen. Alle ballen verzamelen om tussen zo’n clubje te duiken met veel te intimiderende mannen die daar al brullend en grappen met elkaar staan.

Met de jaren werd het wel iets makkelijker maar het bleef zeker geen favoriet. Jammer want ondanks de zenuwen vind ik het super leuk nieuwe mensen te ontmoeten en te horen wat zij doen en krijg ik er energie van als ze daarover vertellen!

Het was vooral mijn onkunde en onzekerheid die in de weg zat.

Daarom had ik in 2023 voor mijzelf als doel gesteld om meer te gaan netwerken en comfortabel te worden met nieuwe mensen ontmoeten. Ik wilde dit met plezier kunnen doen en gewoon leuk vinden!

Ik werd lid van BV Leiden die regelmatig leuke activiteiten organiseerde. Mijn eerste netwerk event was powerkiten en een vespa tour.

Wat een heerlijk fijne manier om zo nieuwe mensen te leren kennen! Dit is dan ook gelijk mijn eerste tip. Ga naar een event waar je een activiteit gaat doen. Dan ben je daar vooral druk mee bezig, heb je iets om over te praten en te lachen en maakt het socializen een stuk makkelijker en leuker!

‘Oh wow’ dacht ik. Dit is leuk, dit kan ik! Met een warm gevoel ging ik naar huis, na zoveel leuke nieuwe mensen ontmoet te hebben.

Later in het jaar werd ik lid van BNI. Een groep ondernemers die elke woensdag ochtend om 6:45 met elkaar ontbijten en tijdens het ontbijt kijken en horen wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

Sommige zullen denken wat is dit voor onchristelijke tijd maar ik vond het direct interresant. Ik kon op die manier nieuwe mensen ontmoeten. Andere ondernemers. Op een tijd dat er nog geen alcohol in het spel is en je nog voordat de dat echt begint je al een win hebt op zoveel vlakken.

Ik word beter in spreken, mensen leren kennen. Ik help anderen en dat begint allemaal al voor 7 uur.

Dit is mijn beste keuze ooit geweest. Doordat het elke week een vaste groep is met wekelijks ook een aantal gasten is het echt een hele fijne manier voor mij geweest om gewoon lekker sociaal te leren zijn.

Ik gun echt iedereen zo’n soort ervaring van netwerken en er is zoveel meer dan de ondernemers borrels bij jou in de buurt! Wat ook heel leuk is maar ook heel intimiderend kan zijn als je daar nog mee aan het oefenen bent.

Wat voor mij ook heel erg geholpen heeft is door mensen alvast een berichtje te sturen en toe te voegen op LinkedIn voordat er een event is en je weet wie er komen.

Zo heb je al een eerste kennismaking gedaan. Je hebt virtueel al je hand uitgestoken en verteld wie je bent. Dat maak het daarna in real life zoveel makkelijker en leuker.

Wil je ook een keer in Leiden op woensdag mee ontbijten met mij en andere hele leuke ondernemers? Je bent meer dan welkom! Stuur mij een berichtje op LinkedIn of instagram en dan zien we elkaar snel 👏


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *